Pe urmele Sfântului Ioan Iacob Românul, la Darabani

Viața parohiei August 24, 2013
Parohiile Başeu-Hudeşti şi Mlenăuţi au organizat, pe 22 august, un pelerinaj pe urmele Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Activitatea s-a derulat în cadrul parteneriatului Biserică-Şcoală, pe care cele două parohii l-au încheiat cu Şcoala Gimnazială Hudeşti.
 
Copiii din parohiile Başeu - Hudeşti şi Mlenăuţi, Protopopiatul Darabani, judeţul Botoşani, au beneficiat, în cea de-a 22-a zi a lunii august, de un pelerinaj gratuit în zona Darabanilor. Cei 20 de elevi au mers astfel „pe urmele Sfântului Ioan Iacob Românul“, care s-a născut pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Prima oprire a fost la Casa memorială „Sfântul Ioan Iacob“ din Crăniceni. Aici, copiii au aflat viaţa sfântului de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani. Copiii au recitat poezii compuse de Sfântul Ioan Iacob şi au rămas miraţi de simplitatea, dar şi bogăţia duhovnicească cuprinse în aceste mărgăritare lirice. Au sărutat cu evlavie fragmentul din metaniile sfântului şi au văzut care este diferenţa dintre modul de trai al începutului de secol XX şi posibităţile de acum. Pelerinii s-au îndreptat apoi spre Mănăstirea Eşanca, unde protos. Bartolomeu a vorbit copiilor despre viaţa în mănăstire. Părinţii parohi de la Başeu şi Mlenăuţi, împreună cu duhovnicul Mănăstirii Eşanca, au oficiat apoi slujba Acatistului Sfântului Ioan Iacob. Părintele Andrei Iulian de la parohia Başeu - Hudeşti a rostit o cateheză despre viaţa în mănăstire şi despre vieţuirea călugărilor. „Am fost sprijiniţi de prof. Mirela Mirăuţă, directorul Şcolii Hudeşti, de pr. Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani, de pr. Ioan Şusu, parohul din Crăiniceni, de stavrofora Petronia Ilaş, stareţa Mănăstirii Eşanca, de pr. Dumitru Avârvării, parohul Bisericii „Sf. Nicolae“ din Darabani, de Gabriela Balahură, muzeograful Casei memoriale din Crăiniceni, şi de Victor Teioşanu, muzeograful Casei memoriale „Leon Dănăilă“ din Darabani“, a spus pr. Iulian Andrei, care a coordonat, împreună cu pr. David Dan Stoian, de la parohia Mlenăuţi, pelerinajul închinat Sfântului Ioan Iacob.

„Am simţit ajutorul Sfântului Ioan Iacob în acest pelerinaj“

Pelerinajul a continuat la Darabani la Biserica „Sfântul Nicolae“, monument istoric, ctitoria lui Theodor Balş, întemeietorul oraşului Darabani, şi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş, care poartă şi hramul Sfântului Ioan Iacob. O oază de cultură a fost, la final, vizitarea Muzeului „Academician Leon Dănăilă“ din Darabani, realizată în cinstea unui om extraordinar care este în viaţă. „Copiii au fost impresionaţi atât de icoanele vechi valoroase şi de o frumuseşe aparte, cât şi de multitudinea de tablouri, unele având ca autor pictori renumiţi. În acest muzeu se remarcă echilibrul dintre viaţa simplă, dusă de neurochirurgul acad. Leon Dănăilă în copilăria sa, crescut pe prichiciul vetrei, reprezentată de o cameră în manieră ţărănească, şi darul minunat cu care l-a înzestrat Dumnezeu, vizibil prin multitudinea de trofee aşezate toate într-o altă cameră. Muzeograful Victor Teişanu a făcut o expunere cu accente moralizatoare, pe înţelesul copiilor, a vieţii lui Leon Dănăilă, fiind interesant cum Dumnezeu face minuni cu copiii proveniţi chiar şi din medii sărace. Am simţit ajutorul Sfântului Ioan Iacob în acest pelerinaj. De aceea, ne-am dori să începem împreună noul an catehetic în parohiile Başeu şi Mlenăuţi, odată cu începerea anului bisericesc“, s-a exprimat pr. Andrei Iulian.
Constantin Ciofu