Gânduri despre eroii noștri
Eroii vechilor greci erau niște ființe aproape supranaturale, animate de virtuți supraomenești dar și de slabiciuni care îi duceau la pieire. Fiecare popor are însă eroii săi care trăiesc mult mai mult și nu doar în stele ca cei ai grecilor. Eroii noștri au avut virtuți numai omenești, cum sunt: compasiunea, dragostea de semeni, de patrie, de pământul pe care îl munceau din moși strămoși. Aș vrea să cred că noțiunile acestea rămân perene, deoarece pentru aceste valori s-a vărsat sânge și s-au dus bătălii câștigate sau chiar pierdute cu multe sacrificii.
Iată de ce eroii sunt puși și în credința românilor alături de personalități ce au schimbat destinul omenirii, alături de sfinți. Chiar cuvântul erou are în el ceva sfânt, ceva parcă de neatins pentru un om simplu. Se vede însă de aici că ni se cere tuturor să ne depășim condiția noastră umană, să devenim și noi ca ei, eroii să ne fie niște modele care să ne călăuzească viața, să ne-o transforme. Putem spune deci că în conștiința noastră cu toții știm ce înseamnă să fii erou și avem o considerație sfielnică în fața unor oameni la al căror nivel e greu de ajuns.
Și totuși, fiecare ar putea deveni un erou! Putem să ne întrebăm: Oare azi mai sunt eroi? Oare mai pot exista astfel de oameni care depășesc o cotă de normalitate, ajungând chiar la una de nebunie? Răspunsul meu ar putea fi acesta: Da! Și azi mai există eroi! Dar sunt tăcuți! Unii se ascund în interiorul nostru nădăjduind să apară la un moment dat! Trebuie numai să-i provocăm! Să-i scoatem de acolo de unde sunt! Să-i facem să transforme lumea din jur cu doza lor de nebunie! O mamă care își apără copilul, îl crește, îl educă este un erou! O fetiță care vrea să schimbe lumea cu talentul ei, cu darurile sale este un erou! Un om ce schimbă pe cei din jur în bine devine erou! Să scoatem deci eroul din noi. Să urmăm exemplul eroilor noștri și să fim și noi eroi ai timpului nostru!